Nowe trendy kulinarne: pokaz Łukasza Konika


Środa, 11.05.2011, Kinoteka, po projekcji filmu El Bulli. Kuchnia to sztuka, początek filmu o godz. 19.00

Pierwszeństwo mają posiadacze bietów na seans.


Nowe trendy kulinarne poszerzają spektrum klasycznej sztuki kulinarnej, otwierają nowe światy smaku i aromatu. Wytwory tej magicznej kuchni są czasem tak zachwycające, że można je wystawiać, jako eksponaty w galeriach sztuki. Gotowanie w ciekłym azocie, czy smażenie w wodzie to nie tyle przetwarzanie produktów za pomocą chemii, lecz ich tworzenie na bazie fizycznych i chemicznych reakcji, z wykorzystaniem całkowicie naturalnych składników. W dużej mierze polega ono na zasadzie dekonstrukcji, czyli rozkładaniu dań na czynniki. Ma to na celu osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw.

Czy tak właśnie będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Czy nowe trendy są bardziej sztuką czy raczej nauką? Zapewne są i jednym i drugim, ale przede wszystkim kuchnia molekularna jest cudowną zabawą z zaskakującymi smakami, aromatami i temperaturą – zabawą, dostępną dla każdego, kto przejawia ciekawość, obecną w większym lub mniejszym stopniu w każdym z nas.
Łukasz Konik