W ramach sekcji widzowie będą mogli zobaczyć filmy:
-
„Łowcy owoców” Yunga Changa – nowy film twórcy „W górę Jangcy”, zwycięzcy festiwalu PLANETE+ DOC w 2008 roku, opowiadający o ludziach, którzy są w stanie przemierzyć glob w poszukiwaniu rzadkich gatunków owoców (wśród nich Bill Pullman, znany m.in. z roli w „Ja cię kocham, a ty śpisz”),
-
„Historia ruchu Slow Food” Stefano Sardo – pokazywany na Berlinale film o ruchu Slow Food i jego twórcy Carlo Petrinim,
-
„Na surowo” Anneloek Sollart – poruszający dokument o niezwykłej rodzinie witarian, żywiącej się wyłącznie surowymi produktami,
-
„Małże i miłość” Willemiek Kluijfhout – przepięknie sfilmowana opowieść o małżach i ludziach, dla których stanowią one treść życia.
Zwolennicy diety „raw” wychodzą z założenia, że żywność po obróbce termicznej negatywnie wpływa na ludzki organizm. Jedzą tylko surowe warzywa, ziarna i owoce albo produkty poddane obróbce w bardzo niskiej temperaturze. Odmawiają również jakichkolwiek produktów odzwierzęcych – mięsa, ryb, a nawet mleka. Czy stosowanie się do takich zasad żywienia ma uzasadnienie w naszej strefie klimatycznej? Czy każdy może się w ten sposób odżywiać? Zapraszamy na przygotowane we współpracy z magazynem kulinarnym „Kukbuk” debaty
„Raw food – czy surowe jest zdrowe?” z udziałem ekspertów i praktyków, towarzyszące pokazom filmu „Na surowo” (Warszawa, 14 maja, godz. 18.00, kino Iluzjon; Wrocław, 16 maja, godz. 18.00, Dolnośląskie Centrum Filmowe).
Zamiast szukać egzotyki w dalekich krajach, jak bohaterowie filmu
„Łowcy owoców”, lepiej poszukać jej za miedzą. 18 maja o godz. 17.00 zapraszamy do warszawskiego kina Iluzjon na organizowany we współpracy z magazynem „Kukbuk”
pokaz kulinarny Roberta Trzópka – jednej z największych gwiazd polskiej gastronomii, szefa kuchni wyróżnionej przez przewodnik Michelina restauracji Tamka 43, który doświadczenia zbierał w najlepszych restauracjach świata (m.in. Noma, El Bulli). Pokaże on widzom, jak wykorzystać w kuchni często zaskakujące składniki, które można znaleźć... w każdym lesie czy wręcz na przydomowej łące.
Czy parafrazując znane sformułowanie, można powiedzieć: Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś? Czy to, co i jak jemy, może być dowodem poczucia naszej wolności i niezależności, czy może najczęściej wyraża raczej nasze zniewolenie w ramach społecznych i kulturowych norm i wartości? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi wraz z uczestnikami organizowanej we współpracy z SWPS
interdyscyplinarnej konferencji naukowej „(Po)Wolne jedzenie. Slow Food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku” (13 maja, godz. 10.00, warszawskie kino Iluzjon; 14 maja, godz. 9.30, warszawska siedziba SWPS).
Więcej informacji o konferencji i wydarzeniach jej towarzyszących:
www.facebook.com/powolnejedzenie.
W ostatnich latach obserwujemy coraz większą obecność różnorodnych ruchów kulinarnych: Slow Food, powrót do tradycji, diety „radykalne”. Jedzenie staje się również bohaterem ogromnej liczby przekazów medialnych. Czy to wynik wzrostu świadomości konsumentów czy kolejna popkulturowa moda? W ramach interdyscyplinarnej konferencji naukowej zapraszamy na pokaz filmu
„Historia ruchu Slow Food” oraz towarzyszącą mu
debatę „Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia” (13 maja, godz. 18.00, warszawskie kino Iluzjon).