8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 maja 2014

Debata: Jedzenie jako doświadczenie – czym jest food design? – po filmie "Kuchnia wszystkich zmysłów"


13 MAJA
18:00 | ILUZJON
W języku polskim.
Wstęp wolny. Pierwszeństwo mają osoby z biletem na seans poprzedzający wydarzenie.


Świat wielkiej gastronomii wkracza na nowe ścieżki zarezerwowane dotąd dla sztuk wizualnych. Bohaterowie Kuchni wszystkich zmysłów, hiszpańscy innowatorzy, bracia Roca, działają na styku dwóch światów – sztuki i gotowania, skłaniając do refleksji nad wymiarami współczesnego podejścia do przygotowywania posiłków. Czy gotowanie nieprzypadkowo nazywane jest sztuką kulinarną? Podczas debaty po filmie zastanowimy się, czym jest food design i czy nie zatraciliśmy się w formie i oprawie działań kulinarnych.

Uczestnicy:

Anna Theiss – krytyczka i popularyzatorka sztuki, zawodowo zajmuje się błędem, pisze blog o designie na www.kukbuk.com.pl
Kasia Gliszczyńska – design manager, pomysłodawczyni pierwszych warsztatów z food design, autorka pierwszych podyplomowych studiów Food Design w Polsce
Wojciech Modest Amaro – szef kuchni w Atelier Amaro, jako pierwszy zdobył gwiazdkę Michelin w Polsce, prowadzący telewizyjny program kulinarny Top Chef iHell's Kitchen – Piekielna kuchnia

Moderator:

Agata Michalak – redaktorka naczelna magazynu KUKBUK