Czy trudno jest zarządzać firmą, która od 400 lat prowadzona jest przez jedną rodzinę? W znanym ośrodku Arita japońska rodzina Kakiemonów od XVII wieku wytwarza sławną na cały świat porcelanę. Firmę założył utalentowany ceramik Sakaid Kakiemon, a produkcja kontynuowana jest dziś przez szesnaste pokolenie tej rodziny. Obecnie porcelana sygnowana tym nazwiskiem jest uważana za najbardziej wyrafinowaną i pożądaną na świecie.
Wyroby Kakiemonów wytwarzane są ręcznie i charakteryzują się bogatą paletą barw naszkliwnych oraz finezyjną i asymetryczną dekoracją. Zdobione są najczęściej motywami zwierzęcymi lub kwiatowymi, a w kolorystyce dominuje błękit i jasna czerwień, którym towarzyszą zieleń, żółć i brąz. Jednak nie sama porcelana okazuje się tu istotna. Pielęgnowanie tradycji wydaje się rzeczą świętą i jest ważniejsze od procesu produkcji. Pomimo, że tradycja okazuje się tu równie delikatna jak porcelana, to jednak przetrwała czasy izolacji Japonii, wojen i niszczycielskich żywiołów.
W rodzinie Kakiemonów przychodzi jednak moment na sukcesję. Trzeba przekazać kierowanie firmą potomkowi. Nowy mistrz porcelany wydaje się być jednak nie do końca przygotowany do pełnienia tej roli. Czy tradycja produkcji porcelany przez ród Kakiemonów przetrwa taką próbę?
Wybrane festiwale i nagrody / Selected festivals and awards: 2012 – MFF Amsterdam / IDFA