Zmierz się z talerzem
Entre les Bras - La cuisine en héritage
Step Up to the Plate
reż. Paul Lacoste, Francja, 2011, 86 min
Terminy projekcji
13 maja 12:30, Kinoteka 4Kup online
15 maja 16:30, Luna B
< >

O filmie

Niepozorny, drobny, sympatyczny Michel Bras w ciągu kilku lat z szefa prowincjonalnej knajpy, odziedziczonej po matce, stał się nie tylko właścicielem jednej z najlepszych restauracji na świecie, ale i legendarnym mistrzem kucharskim. W rodzinnym Laguiole w południowej Francji, na zboczu góry z widokiem na krajobrazy departamentu Aveyron zbudował hotelowo - restauracyjny kompleks notowany w katalogu Michelina zaszczytnymi trzema gwiazdkami.

W roku 1999 mistrz Michael postanawia przekazać prowadzenie restauracji synowi Sébastienowi, pracującemu razem z nim od lat. Prosta z pozoru decyzja okazuje się jednak otwierać skomplikowany proces, w którym ścierają się ze sobą dwie twórcze indywidualności. Twórcze dlatego, iż potrawy serwowane przez rodzinę Bras są wynikiem długotrwałej pracy koncepcyjnej, w której precyzyjnie dobiera się składniki potraw, eksperymentuje z technikami ich przyrządzania i sposobami łączenia, dyskutuje w końcu sam sposób podania. Brasowie podnoszą bowiem kuchnię do rangi sztuki, wkładając olbrzymi wysiłek w kreowanie dań, nierzadko poszukując wyrazu własnych życiowych doświadczeń w precyzyjnych manipulacjach smakami i aromatami potraw.

Doskonały plastycznie film przede wszystkim oddaje hołd właśnie artystycznej stronie pracy kucharza. Jednak zgodnie z tradycją francuskiego dokumentalizmu problemowi głównemu towarzyszy tutaj tło, rozbudowane dzięki obserwacyjnej formule filmu. I tak rodzinę Brasów poznajemy nie tylko w dyskusji o pokoleniowym sporze mistrzów, ale także w przedstawionym z wrażliwością codziennym prostym życiu, mówiącym o nich samych tyle, co o egzystencji na prowincji we współczesnej Francji.

Wybrane nagrody i festiwale /Selected festivals and awards: 2012 - MFF Berlinale/Berlinale


Twórcy

Reżyseria/Directed by: Paul Lacoste
Zdjęcia/Cinematography by: Yvan Quehec
Producenci/Producers: Didier Creste, Gaëlle Bayssière
Produkcja/Production: Everybody on Deck

Oceny zaloguj się i oceń ten film

(agnieszka_estera)
(ann)
Autor nie umiał zdecydować, co jest głównym tematem filmu. Dlatego wątki są nie pogłębione: czym jest haute cuisine, problemy ojca i syna wynikające z przekazania "władzy" nad biznesem, który jest sensem życia, związki z przyrodą i lokalną społecznością, jeszcze kilka innych. Ładnie filmowane, ale nie zmontowało się, nie powstała dramaturgia. I jak często - zabrakło odwagi, żeby skracać i wyrzucać. Szkoda. (JL05)